Pogosta vprašanja o centralnem sesalnem sistemu

Ali je možno centralni sesalni sistem vgraditi v obstoječ objekt?

Da! Ne glede na starost objekta lahko uživate v udobju, ki ga nudi centralni sesalni sistem. Montaža se opravi po ogledu objekta in je zaključena v le nekaj urah. Stroški investicije so primerljivi z vgradnjo v nov objekt ali celo nižji.

Ali je centralni sesalni sistem res leglo bakterij in pršic?

Seveda da ne. To je le napačna informacija, ki so jo razširili nepoznavalci sistema in pa predvsem prodajalci klasičnih sesalnikov. Preberite več o PREDNOSTIH CENTRALNEGA SESALNEGA SISTEMA.

Kako vzdržujem centralni sesalni sistem BEAM?

Centralnega sesalnega sistema BEAM praktično skorajda ni potrebno. Vse kar morate storiti je, da nekajkrat letno spraznite rezervoar za umazanijo. BEAM-ovi centralni sesalniki imajo vgrajen samočistilni GORE-TEX® filter, ki se po vsakem sesanju strese sam, zato ga ni potrebno čistiti, obenem pa je 5x bolj trepežen kot ostali filtri. Čisti filter pri vsakem sesanju pa je eden izmed pogojev, za optimalno sesanje pri vsakem zagonu. Filter je potrebno zamenjati na povprečno 6 let, strošek pa znaša okoli 50 €.

Kako deluje centralni sesalni sistem?

Nekje v kleti ali garaži je nameščen centralni sesalnik od katerega je narejen izpuh za posesan zrak in razvod PVC antistatičnih cevi ter kabla za krmiljenje. Na koncu cevi so v steno vgrajene podometne doze, na dozah pa vtičnice. V vtičnico se vtakne gibljiva cev od sesalnega kompleta. Sesalnik pa vklopite/izklopite s stikalom na ročaju sesalnega kompleta. S centralnim sesalnim sistemom odstranite iz vaših bivalnih prostorov 100 % prahu, cvetnega, prahu, prhljaja in pršic, saj se posesan zrak ne vrača nazaj v prostor.

Kako vaš sistem izboljša kvaliteto zraka v bivalnem prostoru?

Z uporabo BEAM centralnega sesalnega sistema zmanjšate alergijske simptome do 61%, kar so klinično dokazali tudi na fakulteti Davis, univerze University of California. BEAM centralni sesalni sistem je učinkovitejši pri odpravljanju umazanije in alergenih delcev, saj ima večji in do 5x zmogljiveši motor kot nekateri konkurenčni sistemi. S centralnim sesalnim sistemom odstranite iz vaših bivalnih prostorov 100 % prahu, cvetnega, prahu, prhljaja in pršic, saj se posesan zrak ne vrača nazaj v prostor.

Koliko vtičnic potrebujem?

Za večino enostanovanjskih hiš je potrebnih 3 do 6 vtičnic. Na podlagi tlorisa ali ogleda, Vam svetujemo razporeditev vtičnic, tako da v kombinaciji z 9 m gibljivo cevjo pokrijete celotni bivalni prostor oz. površino objekta.

Kakšen je strošek za vgradnje centralnega sesalnega sistema?

Centralni sesalni sistem stane veliko manj, kot bi pričakovali in je napram ostalim inštalacijam in sistemom, veliko nižji. Za enostanovanjsko, slovensko hišo znaša celoten strošek (z delom, materialom, vtičnicami, centralnim sesalnikom in sesalnim kompletom)od 1200 do 1800 €.

Ali je sesalno cev težko uporabljati?

BEAM sesalni kompleti in cevi so narejeni iz izbranih materialov, ki so lahki a kljub temu izredno trpežni. Gibljiva cev se ne zvija in je preprosta za uporabo.

Kakšne prednosti mi prinaša centralni sesalni sistem?

Centralni sesalni sistem Beam Electrolux ima veliko prednosti pred klasičnimi sesalniki. Centralni sesalni sistem za razliko od klasičnega sesalnika vse mikrodelce in alergene snovi (pršice, iztrebke pršic, droben prah, ...), ki jih ni moč sfiltrirati, odstrani iz vaših bivalnih prostorov in tako zmanjšuje možnosti nastanka alergij, posesan zrak se ne vrača v prostor in tako ne razpiha še neposesanega prahu na pohištvu in po tleh, centralni sesalnik je nameščen vstran od bivalnih prostorov, tako da med sesanjem ne slišite zvoka motorja sesalnika.

Kakšni so stroški vzdrževanja centralnega sesalnega sistema?

Stroški vzdrževanja so pri centralnem sesalnem sistemu Beam Electrolux minimalni, saj ni potrebno menjavati številnih filtrov, vrečk, ... Sesalna enota ima namreč rezervoar umazanije, ki ga spraznite 2-3 krat letno ter izredno kvaliteten in trpežen filter iz GORE-TEXa, ki se po končanem sesanju strese sam. Zamenjati ga je potrebno po petih letih.

Kako glasni so BEAM Electrolux-ovi centralni sesalniki?

Electrolux-ovi centralni sesalniki so izjemno tihi - najtišji centralni sesalniki na trgu. Nivo hrupa je od 62 do max. 68 dBa, z dušilcem zvoka. Sesalna enota je nameščena v kletnih prostorih (kurilnica, pralnica), garaži, ... tako da je v bivalnih prostorih praktično neslišna. Vse kar pri sesanju slišite je pretok zraka skozi sesalno cev.

Kako deluje BEAM Electrolux-ov centralni sesalni sistem?

Ali je delo z 9-metrsko gibljivo cevjo zahtevno?

Gibljiva cev je narejena iz lahke a zelo vzdržljive plastike, ojačana z žico in se ne zvija, tako da se lahko z njo brez težav pomikate po prostoru, ne da bi poškodovali zidove ali pohištvo. Dokupite pa lahko tudi zaščitno prevleko za cev in tako dodatno zaščitite gibljivo cev, pohištvo in vogale.

Ali je potrebno GORE-TEX filter čistiti in kdaj ga je potrebno zamenjati?

Fiter je samočistilni, kar pomeni, da se po vsakem sesanju strese sam. Občasno (1 krat/ 2 leti) priporočamo da filter stresete tudi ročno ali ga snamete in izpihate s kompresorjem. Zamenjati ga je potrebno po petih letih uporabe.

Kako pogosto se prazni rezervoar pri centralnem sesalnem sistemu BEAM Electrolux?

Ob sesanju v enodružinski hiši je potrebno sprazniti rezervoar 2-3 krat letno.

Ali se lahko centralni sesalni sistem zamaši?

Prvo varovalo so podometne doze, ki so v zožanem 90° kolenu ožje od inštalacijskih cevi, tako da če gre smet skozi koleno doze, pride tudi skozi inštalacijske cevi do sesalne enote. Ponavadi se zamašitev pojavi pri inštalacijah, ki so narejene iz vodovodnih cevi ali zaradi nestrokovno izvedene inštalacije. Če se pa slučajno zamaši PVC antistatična cev (izredno redko – v manj kot 1% primerih), pa je odmašitev nadvse preprosta.

Ali je sesalna moč enaka v celotni hiši?

Da! Pravilno vgrajen centralni sesalni sistem in skrbno izbran centralni sesalnik omogoča enako moč čiščenja na vseh vtičnicah, ne glede na oddaljenost od sesalne enote.

Ali centralni sesalni sistem pogosto pokvari?

Centralni sesalni sistem BEAM Electrolux zahteva minimalno vzdrževanje, a Vam kljub temu omogoča dolgotrajno uporabo brez okvar. Dovolj zgovorni so podatki o garancijah na centralne sesalnike in cevni sistem - PREVERITE!.

Ali se lahko inštalacija za CSS pripravi z vodovodnimi cevmi?

Cenovno ni bistvene razlike med vodovodnimi materialom in materialom za centralni sesalni sistem, s tem da so inštalacijske cevi za centralni sesalni sistem precej trše ter premazane z antistatičnim premazom. V vodovodnih ceveh pa se lahko začne nabirati kondenz, na kateremu se nabira prah, kar lahko povzroči zamašitev sistema. Odmašitev sistema povzroči določene stroške. Težava se lahko pojavi tudi pri spojih – guma se izsuši ter spoka in spoj popusti, zato priporočamo pripravo inštalacije z inštalacijskim materialom za centralni sesalni sistem.

Ali se lahko prah nabira v ceveh in ali je potrebno čistiti inštalacijske cevi centralnega sesalnega sistema?

V inštalacijskih ceveh se zaradi antistatičnega premaza na ceveh, ohlapnih kotov in hitrega pretoka zraka ne more nabirati prah. Inštalacijskih cevi ni potrebno čistiti, saj imajo sesalniki BEAM Electrolux zamik izklopa, kar pomeni, da se sesalnik ne izklopi takoj, ko ga vgasnemo na ročaju sesalne cevi, ampak z zamikom, tako da pride vsa posesana umazanija iz inštalacijskih cevi v rezervoar centralnega sesalnika.

Ali se v posodi za smeti v sesalniku razvijajo pršice, mikrobi, ipd.?

BEAM Electrolux je poskrbel tudi za to. Rezervoar za smeti je prepojen z snovjo, ki preprečuje razvoj mikroorganizmov pri sobni temperaturi.

Koliko vatov imajo sesalniki in kako močni so v primerjavi s klasičnimi sesalniki?

Pri merjenju moči sesalnikov se uporablja ameriška merska enota AirWatt, ki je kombinacija moči motorja (W), pretoka zraka (l/s) in podtlaka (mm/H2O). Najpomembnejši je podtlak, ki se meri v mBar ali mm vodnega stolpca. To je realni vlek, ki ga občutite, ko sesate. Moč motorja (W) dandanes več ni ključen podatek, saj poznamo različne tipe motorjev - slabši motorji s starejšo tehnologijo vatov za razvoj enake sesalne moči kot novejši visokozmogljivi motorji.
Dober, kvaliteten klasični sesalnik = 180 mBar : BEAM Electrolux centralni sesalniki = od 260 mBar naprej. Sesalnik SC 335 iz serije Platinum, ki je bil pri nas in v svetu najbolj prodajan centralni sesalnik v prejšnjih letih, ima 340 mBar podtlaka in centralni sesalnik 625SB iz serije Alliance, ki je danes najbolj prodajan centralni sesalnik, ima 350 mBar, kar je skoraj dvakrat toliko kot dober, kvaliteten klasičen sesalnik.

Kaj pomeni, če imajo sesalniki mehki zagon?

Mehki zagon pomeni, da se sesalnik ne vklopi takoj s polno močjo, ampak počasi. Enako kot avto, ko je hladen ga ne vozimo pod visokimi obrati. To vpliva tudi na daljšo življenjsko dobo. Vsi sesalniki BEAM Electrolux imajo mehki zagon, razen modela SC 3500 iz serije Platinum, ki ima 2 motorja in se zažene takoj s polno močjo.

Kakšna je pričakovana življenjska doba centralnih sesalnikov BEAM Electrolux?

BEAM Electrolux je objavil pričakovano življenjsko dobo svojih centralnih sesalnikov tudi na svoji spletni strani. Življenjska doba njihovih sesalnikov je od 20 do 30 let.

Ali ponujate tudi CSS z vodnim odplakovanjem smeti?

Pri tem načinu izvedbe CSS so prisotni trije potrebni pogoji za razvoj mikroorganizmov: topel zrak (iz prostorov, ki jih sesamo), umazanija in voda. Zato je velika verjetnost, da se v ceveh razvijejo mikroorganizmi, klice in plesni.
Tudi iz drugih tehničnih in praktičnih razlogov podjetje Electrolux Beam ta sistem odsvetuje, saj gre pri tem sistemu za neposredno povezavo kanalizacijskih odtokov in sesalnega sistema. Pri odprtju sesalnih vtičnic je zato lahko prisoten smrad. Ob nezaprtju ventilov pa se lahko zgodi, da voda prodre v inštalacijske cevi za centralni sesalni sistem.

Ali ponujate tudi sesalne cevi, ki se skrijejo v steno (Hide a hose)?

Podjetje BEAM Electrolux nam je odsvetovalo prodajo in montažo teh cevi, saj se je ta sistem pokazal kot nezanesljiv kar je posledično povzročilo nezadovoljstvo strank. Cev se je zatikala, če inštalacija za cev ni bila pripravljena optimalno. Za to cev je potrebno toliko ravne inštalacijske cev v plošči ali stenah, kot je sesalna cev dolga. To v večini hiš ni mogoče. Tudi tekstilna prevleka cevi se hitro umaže. Vsaka vtičnica ima svoj zatič, ki preprečuje, da bi sesalno cev popolnoma izvlekli. Ti zatiči se radi kvarijo, tako da to povzroči nepotrebne nevšečnosti in stroške kupcem.
Investicija za tak sistem cevi, podraži že samo inštalacijo, saj morate pripravit 3x več inštalacijskih cevi, precej drage pa so tudi same cevi.
Teh cevi ne proizvaja nihče od ponudnikov centralnih sesalnih sistemov, temveč samostojno podjetje, tako da so na voljo vsem ponudnikom centralnih sesalnih sistemov in jih lahko na Vašo željo naročimo in profesionalno vgradimo tudi mi.

Kaj zajema 1. faza in kdaj se vgradi?

Prva faza centralnega sesalnega sistema zajema razvod PVC antistatičnih cevi in dvožilnega kabla, ter priprava podometnih doz. Vgradi pa se v času ostalih inštalacij, pred ometi in estrihi.

Kakšni dodatki in nastavki za čiščenje so na voljo?

Na voljo je velika izbira nastavkov in dodatkov za čiščenje.

Ali je možno popraviti poškodovano sesalno cev?

Seveda. Cev nam lahko po predhodnem dogovoru s serviserjem pošljete ali prinesete na servis in Vam jo popravimo.

Centralni sesalnik se ne zažene oz. izklopi, kaj zdaj?

Najprej preverite v navodilih za uporabo, kateri so možni vzroki in sledite navodilom za odpravo le teh. V kolikor napake ni bilo mogoče odpraviti, pokličite pooblaščeni servis BEAM Electrolux.